Opintoarkisto Preklinikka

/Opintoarkisto Preklinikka
Opintoarkisto Preklinikka 2018-02-10T12:05:38+00:00

Ensimmäisen vuoden kurssit

Toisen vuoden kurssit

“Varjo-opinto-opas”

Täältä on mahdollista myös päästä käsiksi aikaisempien opiskelijoiden tekemiin auttaviin muistiinpanoihin!

Klikkaamalla “Varjo-opinto-oppaan” kurssin nimeä pääset DropBoxiin, josta voit ladata muistiinpanot PDF – muodossa!

Lääketiede on tunnetusti yksi vaativimmista aloista, joita Suomen yliopistoissa voi opiskella. Opiskelu voi olla paikoin hyvinkin raskasta, mutta onneksi apuna on viisautta vanhemmilta vuosikursseilta. Alta löydät prekliinisten kurssien muistiinpanoja, ja lyhyen kuvauksen siitä, mitä miltäkin kurssilta odottaa. Hyödykseen kannattaa käyttää aina myös muita kirjoja ja internetiä. Muistathan, että tiivistelmät on tarkoitettu vain Helsingin lääketieteen opiskelijoille, eikä niitä saa jakaa ulkopuolisille.

L1 SOLUN RAKENNE JA TOIMINTA

”Tämä on ehkä paskamaisin kurssi koko alfavuotena. Ikään kuin opiskelija heitettäisiin keskelle järveä opettelemaan uimaan. Tätä se opiskelu yliopistossa on, luulot pois.” – anonyymi opiskelija

Helpon EA-kurssin jälkeen SRT on monelle isku vasten kasvoja – 10 vaatimattoman op:n verran solubiologiaa kaikista mahdollisista näkökulmista. Cell on oppikirjana paksu ja vaikea, ja nippelitietoa (jota ei myöhemmin tarvita) täytyy osata ärsyttävän tarkasti. Ohjeet kurssille ovat: älä lannistu, pysy opintotavoitteiden rajoissa ja ALOITA LUKEMINEN AJOISSA. Tätä tenttiä ei läpäistä parin viikon lukemisella. Solun energiatalous ja Krebsin sykli kannattaa ehdottomasti osata, uusinta ei ole häpeä.

L1 TERVE JA SAIRAS KUDOS

SRT:n jälkeen huomattavasti helpompi kurssi – aiheena histologia. Junqueira on kirjana selkeä ja täynnä kuvia ja lisäksi jaettu prujupaketti helpottaa oppimista huomattavasti. Mikroskopointi tuo käytännönläheisyyttä kirjojen ohelle. Kurssista pääsee helpohkosti lävitse, mutta fiksu opiskelee asiat tässä vaiheessa kunnolla sillä lähes joka tentissä myöhemmin on pyhitetty muutama piste histologialle. Muistakaa ekstrasellulaarimatriksi, patologian osuuden lukeminen ja värikynät tenttiin!

L1 PERIMÄ JA KEHITYS

Yleisesti ottaen toinen raskaampi kurssi, joka on onneksi jaettu joululomalla kahtia. Aiheet voivat olla välillä vaikeita hahmottaa, eli pidä huolta siitä, että ymmärrät varmasti lukemasi. Ehdottomia tärppejä ovat signaalireitit (Sonic the Hedgehog) ja alkionkehityksen vaiheet! Sikiöobduktiot ovat ensimmäinen konkreettinen oppitunti elämän hauraudesta ja ihmisten kuolevaisuudesta, ja voivat olla kova paikka joillekin opiskelijoille.

L1 TUKI JA LIIKUNTAELIMISTÖ

Pääasiassa latinankielisten nimien opettelua: hermoja, suonia, luita ja lihaksia. Kaiken ulkoaopettelu on käytännössä mahdotonta, joten muistisäännöt ovat enemmän kuin suositeltavia. Tärkeämpää kuin oikeinkirjoitus on topografinen anatomia eli se, miten eri rakenteet suhtautuvat toisiinsa. Yleinen tehtävätyyppi tentissä on, että annetaan esimerkiksi hermo (Ulnaris), ja pyydetään kertomaan sen reitti eri lihasten, faskioiden ja pinnepaikkojen väleistä määränpäähänsä (pikkusormi) sekä sen hermottamat lihakset (abductor digiti minimi). Kurssi on hyvin käytännönläheinen, ja sen yhteydessä harjoitellaan dissektioiden lisäksi kurssikavereiden tutkimista. Kannattaa siis painaa tutkimuspäivät mieleen, ja varautua niihin hyvällä hygienialla ja mielekkäällä vaatetuksella, ettei käy niin kuin eräälle sankarille joka saapui opetukseen kommandona..

L1 HERMOSTO

Kurssi on laaja ja paikoitellen haastava, mutta yleisen mielipiteen mukaan supermielenkiintoinen. Fysiologian opiskeluun kannattaa paneutua huolella, minkä lisäksi opiskeltavaksi tulee vielä lisää hermoja (mm. 12 aivohermoa ja niiden topografinen anatomia) ja verisuonia. Eri kokonaisuuksien, kuten näön, kivun, refleksien ja suunnitellun liikkeen hermoradat kannattaa opetella hyvin. Lopuksi vielä tärppinä: ”Some say marry money, but my brother says big boobs matter most”

L2 FARMAKOLOGIAN PERUSTEET

Kurssin asiasisältö on suhteellisen helppoa. Vaikeus on opeteltavien lääkkeiden määrä. Kuten TuLe:ssakin, muistisäännöt helpottavat huomattavasti ellet halua opetella ulkoa useita sellaisia nimiä kuin ”Aripipratsoli” ”Trimipramiini” tai ”okskarbatsepiini”. Kuten tulevillakin kursseilla, luennoilla käydään läpi tärkeimmät lääkkeet, muut kirjasta löytyvät ovat plussaa. Tyypillinen tehtävä on tyyppiä ”lääkeaine” – sen käyttö, vaikutusmekanismi ja tyypillisimmät haittavaikutukset.

L2 SVEKEM

Laaja mutta johdonmukainen kurssi. Asiaa on paljon, mutta se on mukavasti tasapainotettu EKG-harjoitusten ja stetoskoopilla leikkimisen kanssa.   Kurssille on hyvät tiivistelmät, ja ainakin KhanAcademystä löytyy runsaasti selkeitä videoita aiheeseen liittyen.

L2 HENGITYSELIMISTÖ

Muutaman viikon pikakurssi keuhkoihin. Helpohko ja simppeli kurssi, mutta fysiologia ja käsitteet kannattaa opetella hyvin. Obstruktiivisten ja restriktiivisten keuhkosairauksien ero on kurssin keskeisimpiä asioita. Käytännön harjoituksissa päästään leikkimään PEF-putkilla.

L2 RUUANSULATUS JA RAVITSEMUS

Laajahko kurssi. Olennaisia asioita: mikä pilkkoo mitäkin, mikä säätelee mitäkin ja mikä imeytyy mistäkin ja millä mekanismilla. Joulua edeltävä jakso kannattaa opiskella huolella, ettei aivan kaikki unohdu Majorilla laskiessa. Kivoja kurssitöitä odotettavissa.

L2 ENDOKRINOLOGIA JA GENITAALIT

Helpohko kurssi. Olennaista: hormonien valmistus- ja erityspaikat, vaikutusketjut ja synteesin oleelliset välivaiheet (etenkin sukupuolihormoneilla).  Genitaalianatomiaa ei kannata jättää viimeiselle illalle, sillä sitä on paljon. Kohdun ligamentit on hyvä tärppi kokeeseen.

L2 PATOLOGIA 1

Jatkoa siitä, mihin TeSaKu:ssa jäätiin – laaja kattaus histologisia näytteitä ja niihin liittyvää patologiaa. Liikaa nippelitietoa ei vaadita, laajaa yleiskäsitystä senkin edestä – asiaa on aivan p*rkleesti. Kaikkea ei ehdi, joten opettele priorisoimaan. Ydinainesanalyysistä, luennoilta ja professorien puheista kuulee, mikä on oikeasti tärkeää.. Tautikeskeinen lähestymistapa on todettu hyväksi, samoin kuin Robbins tyynyn alla nukkuminen ja sillä pään hakkaaminen. Kurssilla päästään ensimmäistä kertaa tekemään kunnon obduktioita, joihin kannattaa valmistautua huolella etukäteen.

L2 MIKROBIOLOGIA

Vähän kuin kakkosvuoden TuLe – paljon viruksia, bakteereja, sieniä ja alkueläimiä, jotka täytyy opetella ulkoa: Mikä mikrobi aiheuttaa minkäkin taudin ja mikä lääke siihen tehoaa (ja vice versa). Muistisäännöt suositeltavia. Luennot ovat pääpirteissään erittäin hyviä, ja immunologian prujulla pääsee pitkälle tentissä.