HLKS SÄÄNNÖT
Yhdistyksen nimi on Hammaslääketieteenkandidaattiseura ry, ruotsiksi käännettynä Odontologiekandidatföreningen rf ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä Seuraksi. Nimestään Seura käyttää epävirallista lyhennettä HLKS.
2§- Tarkoitus ja toimintamuodot
Seuran tarkoituksena on toimia jäsentensä koulutuksellisia ja yhteiskunnallisia etuja edistävänä järjestönä, huolehtia jäsentensä hyvinvoinnista sekä tarjota heille mahdollisuuksia vapaa-ajan toimintaan. Seura myös luo kollegiaalisen ja sosiaalisen viitekehyksen hammaslääketieteen opiskelijoille.
Näitä tarkoituksiaan seura toteuttaa:
- Järjestämällä esitelmätilaisuuksia
- Harjoittamalla julkaisutoimintaa
- Järjestämällä liikunta- ja hyvinvointitapahtumia
- Järjestämällä juhlia ja muita viihdetilaisuuksia
- Edustamalla jäseniään opinnollisissa, ammatillisissa ja yhteiskunnallisissa asioissa
- Harjoittamalla yhteistoimintaa muiden sen tarkoituksien kanssa sopusoinnussa olevien koti- ja ulkomaisten järjestöjen sekä yritysten kanssa.
Seura on oikeutettu ottamaan vastaan lahjoituksia ja omistamaan kiinteistöjä. Seuran virallinen kieli on suomi. Seuran kokouksissa ja julkaisuissa saa käyttää haluamaansa kieltä.
Seuraan kuuluu varsinaisia-, alumni- ja kunniajäseniä. Seuran varsinaiseksi voidaan ottaa Helsingin Yliopistossa hammaslääketieteen perustutkinto-ohjelmassa opiskeleva henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Seniorijäseneksi voidaan ottaa hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittanut seuran entinen jäsen. Varsinainen jäsen nauttii seuran tarjoamia etuja ja hänellä on seuran kokouksissa äänioikeus. Alumnijäsenellä on seuran kokouksissa puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Seuran varsinaiset jäsenet suorittavat vuosittain jäsenmaksun. Alumnijäsen suorittaa elinaikaiseen jäsenyyteen oikeuttavan kertakaikkisen jäsenmaksun. Maksujen suuruudesta päättää Seuran vaalikokous. Kunniajäseneksi voi seuran hallitus kutsua henkilön, joka huomattavalla tavalla on edistänyt hammaslääketieteen opiskelua ja tehnyt seuralle erittäin arvokkaita palveluksia. Kunniajäseneksi kutsumista koskevan päätöksen tulee olla yksimielinen. Kunniajäsenelle luovutetaan kandidaatin merkki laakeriseppeleiden kera kullattuna. Kunniajäsen on vapautettu seuran jäsenmaksusta. Seuran hallitus voi tunnustuksena jakaa Seuran jäsenten ehdotusten mukaan myös seuraavat ansiomerkit:-- Kandidaatin merkki laakeriseppeleiden kera hopeoituna: Erittäin arvokkaasta toiminnasta seuran jäsenenä Kultainen kandidaatin merkki Seuran toimintaan aktiivisesta osallistumisesta tai hammaslääketieteen opiskelijana kunnostautumisesta Pronssinen kandidaatin merkki Erinomaisesta toiminnasta hammaslääketieteen opiskelijoiden yhteishengen kohottamiseksi. Lisäksi seuran hallituksen jäsenille myönnetään hallitusmerkki, ja puheenjohtajalle puheenjohtajan merkki ensimmäisen toimikauden alkaessa. Seuran jäsenyys päättyy sen lukuvuoden lopussa, jolloin jäsen on suorittanut hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon, luopuu opinto-oikeudestaan tai opinto-oikeus lakkaa muusta syystä. Mikäli jäsen on seuran hallituksen jäsen tai muu toimihenkilö, hänen jäsenyytensä loppuu kyseisen toimikauden lopussa. Hallitus voi erottaa määräajaksi tai kokonaan jäsenen, joka on käyttäytynyt Seuran etujen tai toimintaperiaatteiden vastaisesti tai laiminlyö jäsenvelvoitteensa. Erottamispäätöksen on oltava yksimielinen. Jäsenellä on oikeus tulla kuulluksi ennen erottamisen käsittelyä hallituksen kokouksessa.
Seuran päättäviä elimiä ovat kokoukset. Seuran kokouksissa ovat läsnäolo- ja äänioikeutettuja kaikki Seuran jäsenet, joista jokaisella on käytettävissä yksi ääni. Kutsu seuran kokouksiin on toimitettava kirje- tai sähköpostitse jäsenille vähintään seitsemän päivää ennen kokousta. Kokouksessa päätettävistä asioista on mainittava kokouskutsussa. Seuran kokouksia pidetään, milloin hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, tai kun vähintään 10 seuran varsinaista jäsentä erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti sitä vaatii. Seuran vaalikokouksessa, joka pidetään syyslukukauden lopussa hallituksen määrittämänä päivänä, kuitenkin viimeistään 20 päivää ennen Helsingin Yliopiston syyslukukauden loppua: 1. Hyväksytään alkavan vuoden toimintasuunnitelma sekä talousarvio. 2. Määrätään jäsenmaksujen suuruudet. 3. Määrätään seuran toimihenkilöiden palkkioiden suuruus. 4. Valitaan alkavalle toimikaudelle seuran hallitus. 5. Valitaan muut toimihenkilöt. 6. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö tarkastamaan alkavan toimikauden tilejä ja hallintoa. 7. Keskustellaan ja päätetään muista esityslistalla olevista asioista. Seuran vuosikokouksessa, joka pidetään kahden kuukauden kuluessa Helsingin Yliopiston kevätlukukauden alkamisesta lukien hallituksen määrittämänä päivänä: 1. Esitetään edellisen hallituksen laatima toimintakertomus edelliseltä toimintakaudelta. 2. Esitetään edellisen kalenterivuoden tilit ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan lausunto. 3. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä edelliseltä toimikaudelta. 4. Keskustellaan ja päätetään muista esityslistalla olevista asioista. Seuran kokous on päätösvaltainen, jos vähintään 15 seuran äänivaltaista jäsentä on paikalla. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Jos vähintään viisi seuran jäsentä vaatii, on käsiteltävä asia jätettävä pöydälle seuraavaan kokoukseen. Enemmistöpäätöksellä asia voidaan jättää toisen kerran pöydälle, ellei puheenjohtaja katso asiaa kiireelliseksi.
Seuran asioita hoitaa ja sitä edustaa toimikaudeksi kerrallaan valittu hallitus sekä toimihenkilöt. Hallitus toimii Seurassa toimeenpanevana elimenä. Hallitus käyttää lisäksi Seuran puhevaltaa, kantaa ja vastaa Seuran puolesta tuomioistuimissa ja muissa viranomaiselimissä sekä tekee Seuran puolesta sopimukset ja muut oikeustoimet. Toimihenkilöt ovat vaaleilla valittuja tai jälkikäteen Hallituksen nimittämiä henkilöitä, jotka avustavat hallitusta tai toteuttavat Seuran tavoitteita omalla toimialallaan. Toimihenkilöillä ei ole em. hallitukselle asetettuja vastuita, eikä heillä ole äänioikeutta hallituksen kokouksissa. Hallitukseen kuuluvat vaalikokouksen valitsemina seuran puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, yrityssuhdevastaava, opintovastaava, talousvastaava, tiedotusvastaava, kandihuonevastaava, tapahtumavastaava ja tilavastaava. Hallitukseen kuuluu yhteensä kymmenen (10) henkeä ja se on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja viisi muuta hallituksen jäsentä ovat läsnä. Hallitus saa käyttää apunaan asiantuntijoita. Hallitus voi valtuuttaa seuran jäsenen edustamaan seuraa. Hallituksen kokouksissa kaikilla Seuran jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus. Äänioikeus on vain hallituksen jäsenillä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Seuran ja opettaja- sekä tiedekunnan välisenä yhdyshenkilönä toimii pääasiallisesti puheenjohtaja tai opintovastaava. Lisäksi seuran ja opettaja- sekä tiedekunnan välisinä yhdyshenkilöinä toimivat tiedekunnan eri työryhmissä toimivat opiskelijaedustajat.
Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai talousvastaava ja varapuheenjohtaja yhdessä jonkun muun hallituksen jäsenen kanssa.
Seuran toimikausi on kalenterivuosi. Tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on tammikuun kuluessa jätettävä toiminnantarkastajalle, jonka tulee ennen vuosikokousta antaa hallitukselle toiminnantarkastuskertomus.
8§- Sääntöjen muuttaminen ja Seuran purkaminen
Ehdotus näiden sääntöjen muuttamisesta tai seuran purkamisesta katsotaan hyväksytyksi, jos sen puolesta on kahdessa perättäisessä, vähintään neljäntoista päivän väliajoin pidettävässä Seuran kokouksessa kummassakin annettu vähintään kolme neljäsosaa kokouksessa paikalla olevien äänioikeutettujen äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. Seuran purkautuessa tai jos se lakkautetaan, sen varat on luovutettava Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liitto ry:lle.
Muuten seuran toiminnassa noudatetaan voimassa olevia yhdistyslain säädöksiä ja Suomen lakia.