top of page

Vuosijuhlat

Vuosijuhla ovat ehdottomasti kandiseuramme vuoden suurin, kaunein ja mahtavin tapahtuma, joka sijoittuu helmikuun viimeiselle perjantaille. Kolmannella vuosikurssilla on kunnia järjestää juhla HLKS:n emännän johdolla. Juhliin kutsutaan kandiseuramme jäsenten lisäksi paljon professoreita, opettajia ja muuta yliopiston henkilökuntaa sekä yhteistyökumppaneitamme ja ystävyysjärjestöjämme, kuten LKS ja Thorax, edustajia. Vuosijuhlaviikko sisältää perinteisesti myös paljon muuta ohjelmaa HLKS-teemapäivästä, kulttuuritapahtumiin ja sillikseen. Vuosijuhla on akateeminen iltajuhla, joka sisältää kaiken hauskan ohessa paljon perinnettä ja hieman etikettiä, josta on hyvä olla perillä jo etukäteen. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että kyseessä on rakkaan kandiseuramme syntymäpäiväjuhla, jota juhlitaan suurella sydämellä ja iloisin mielin!

 

DSC_0301-2.jpg
DSC_0313-2.jpg

Pukeutuminen

Vuosijuhlan pukukoodi on juhlapuku tai tummapuku akateemisin kunniamerkein. Naiset pukeutuvat siis täyspitkään juhlapukuun. Mielensä mukaan asua voi somistaa juhlalaukulla, hansikkailla, hartiahuivilla ja juhlavalla kampauksella. Miehet pukeutuvat vähintään tummaan pukuun, mieluiten frakkiin. Frakin kanssa käytetään valkoista liiviä ja rusettia. Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan esimerkiksi ainejärjestöjen myöntämiä nauhoja ja merkkejä.

 

Kaikki kandiseuramme jäsenet ovat oikeutettuja kantamaan valko-vihreä-keltaista järjestönauhaamme. Nauha asetellaan aina siten, että kevyin väri eli tässä tapauksessa valkoinen sijoittuu ylimmäiseksi. Nauha kulkee miehillä oikealta olalta vasemmalle lanteelle frakkitakin ja liivin alla. Naisilla nauha taas kulkee päinvastoin vasemmalta olalta oikealle lanteelle. Nauhan ei kuulu koskettaa paljasta ihoa, joten jos naisen puku on yläosastaan avoin, taitellaan nauha ruusukkeeksi vasemmalle rinnalle. Nauhoja voi hankkia itselleen kandihuoneesta ja niitä myydään yleensä vuosijuhlaviikolla. Nauhaa voi käyttää myös vieraillessaan muiden järjestöjen vuosijuhlissa. Katso tästä tarkemmat ohjeet juhlanauhan käytöstä

DSC_0351.jpg
DSC_0304.jpg
DSC_0392-2.jpg

Saapuminen juhlaan

Ennen varsinaista pääjuhlaa järjestetään kutsuvieraille cocktail-tilaisuus, jossa on mahdollista esittää tervehdys kandiseuramme hallitukselle. Cocktail-tilaisuuden aikataulusta ilmoitetaan erikseen sinne kutsutuille henkilöille. Vuosijuhlaan ei ole tyylikästä saapua myöhässä, sillä juhlissa on paljon ohjelmaa ja tarkkaan suunniteltu aikataulu, jossa pysymisestä pitää huolta juhlan seremoniamestari. Juhlan ohjelma siis alkaa kutsussa ilmoitetulla kellon lyömällä. Oma paikka kannattaa tarkastaa heti juhlapaikalle saavuttaessa plaseerauskartoista, jotta suunnistus juhlasalissa onnistuu helpommin. Yleensä juhlapaikalla on baari, jossa voi odotella juhlan alkua. Juhlasalin ovella vieraat ottavat vastaan seuran puheenjohtaja ja emäntä. Pöytiin siirrytään yhtä aikaa ja pääpöytä istuutuu kaikkein ensimmäisenä. Tämän jälkeen muut pöydät voivat istuutua kun oman pöytäkunnan vieraat ovat paikalla. Herrasmiehet tietysti auttavat viereistä daamia tuolin kanssa. Lipunkantajat ja airueet tuovat juhlan alussa saliin HLKS:n ja Suomen liput ja vievät ne salista juhlan loppupuolella. Lippujen kulkua kunnioitetaan nousemalla ylös ja kääntymällä lippuihin päin.

Illallisen aikana

Vuosijuhlissa nautitaan kolmen ruokalajin illallinen. On kohteliasta odottaa, että kaikki samassa pöydässä istuvat ovat saaneet lautasensa ennen herkuttelun aloittamista. Lämpimän ruoan voi aloittaa kun lähimmät pöytänaapurit ovat saaneet annoksensa. Ruoan kanssa tarjoillaan viiniä ja kahvin kanssa avec. Lisäksi pöydissä ovat tietysti snapsilasit. Huomaa, että vuosijuhlissa kaatojen määrä on rajallinen, yleensä yksi tai kaksi, joten vaikka ”Helan går” salissa raikaakin, ei lasia kannata tyhjentää kerralla. Juhlassa lauletaan paljon snapsilauluja, joiden sanat on yleensä jaettu jokaiselle vieraalle. Oma laulukirja kannattaa kuitenkin myös ottaa juhlaan mukaan. Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana on kohteliasta pitää tauko syömisessä ja yleisessä keskustelussa. Laulut aloittaa aina laulunjohtaja, jolle voi kohteliaasti esittää toivomuksia laulujen suhteen. Laulujen jälkeen skoolataan, miehet ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle. Naiset taas aloittavat kierroksen päinvastoin vasemmalle. Ohjelmassa on yleensä pääruoan jälkeen tauko, jonka seremoniamestari ilmoittaa. Muina aikoina ylimääräistä liikuskelua salissa on syytä välttää. Illallisen jälkeen tanssitaan wanhat tanssit. Kattaukseen kuuluvat tanssikortit, joihin voi jo illallisen aikana varata mieluisalle partnerille jonkun tietyn tanssin. HLKS:n oman laulukirjan, Käsikappaleen, voit ostaa kandihuoneelta.

DSC_0490.jpg
DSC_0407.jpg

Jatkot ja sillis

Kuten kaikkia kunnon juhlia, myös vuosijuhlaa seuraavat tietysti jatkot. Jatkot juhlitaan erikseen valitussa juhlatilassa, johon siirrytään varsinaisen pääjuhlan loputtua sijainnista riippuen mahdollisesti yhteiskuljetuksella. Jatkot kuuluvat osana illalliskorttiin, mutta jatkoille on yleensä mahdollista hankkia myös erikseen lippuja. Jatkoilla on yleensä myös tarjolla myös pientä yöpalaa ja juhlioijta tanssitta usein kurssibändit tai DJ. Oleellisena osana vuosijuhlaan kuuluu myös seuraavan aamun sillis. Silliksen järjestelyistä vastaa Delta-kurssi ja se on perinteisesti pidetty Pesäkkeellä. Sillis on yleensä ollut ruoka- ja chillauspainotteinen joten paikalle sopii tulla vaikka edellinen ilta väsyttäisikin.

bottom of page